Leírás
Élesztő, liszt és hozzáadott cukor nélkül, gluténmentes, vegán fehérje forrás. Gazdag Omega-3 zsírsavban és rostokban. E vitamint, B1 vitamint, B6 vitamint, folsavat, káliumot, kálciumot, vasat, cinket tartalmaz, gazdag foszforban,magnéziumban,rézben és mangánban.
Többféleképpen elkészíthető.
Összetevők:
- teljes kiőrlésű gluténmentes zabpehely*
- tökmag*,
- napraforgómag*,
- aprított lenmag*,
- szezám*,
- lenmag*,
- chia mag* (Salvia hispanica*)
- teljes kiőrlésű kölespehely*,
- őrölt útifűmaghéj*,
- tengeri só
*ellenőrzött biogazdaságból
Tápérték/100g (100g sült kenyér tartalma az elkészítés után)
- Energia:1189kJ/286 kcal,
- Zsír: 17 g, ebből telített zsísav: 2,4 g
- Szénhidrát: 17 g , ebből cukor: 0,5 g
- Élelmi rost: 8,1 g
- Fehérje: 12 g
- Só: 0,91 g
- Kalcium : 139,8 mg ( 17% NRV*)
- Vas: 3 mg (21% NRV*)
- Folsav: 46,8 µg (23% NRV*)
- Kálium:315 mg (16%NRV*)
- Réz: ,59 mg(59% NRV*)
- Magnézium: 140 mg (37% NRV*)
- Mangán: 1,59 mg (80% NRV*)
- Foszfor: 316 mg (45% NRV*)
- Vitamin B1 (Thiamin): 0,16 mg (16% NRV*)
- Vitamin B6: 0,32 mg (23%NRV*)
- Vitamin E: 3,37 mg (28% NRV*)
- Cink: 2,23 mg (22% NRV*)
- Linolénsav (Omgega-3 zsírsav): 2,95g
*NRV = Referenciamennyiségek a vitaminok és ásványianyagok napi beviteléhez
Ellenőrizte: DE-Öko-007, HU-ÖKO-01
Eredeti norvég elkészítés sütőlapon:
Nagyon szaftos, finom kenyér. (Nem ropogós kenyérlap!)
A csomag tartalmát 1l hideg vízben elkeverjük és legalább 3 órán keresztül hagyjuk megduzzadni. A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, sütőlapra terítjük és egyenletesen elsimítjuk. Hideg sütőbe helyezzük és előmelegítés nélkül , 200 °C-on kb. alsó-felső sütőállásnál 80 percig sütjük.
Gyors elkészítés:
A csomag tartalmát egy tálba teszzük, 600 ml forró vízzel elkeverjük és 20 percig állni -dagadni- hagyjuk.
A tésztát egy jól kizsírozott sütőformába helyezzük , egy nedves spatula segítségével eloszlatjuk és elsimítjuk a tetejét.
A kenyeret előmelegített sütőben, alsó-felső sütőállásnál 200°C-on 70 percig sütjük.
Az elkészült kenyeret azonnal vegyük ki a sütőformából, szeletelés előtt rácson hagyjuk kihülni.
Tápérték/100g (100g sült kenyér tatalma az elkészítés után):
Energia: 1189 kJ/286 kcal, Zsír: 17g, Ebből telített zsírsav: 2,4g, Szénhidrát: 17g, Ebből cukor: 0,5g, Élelmi rost: 8,1g, Fehérje: 12g, Só: 0,91g, Vas: 3,63mg (25,93%NRV*), Folsav: 47,9μg (23,95%NRV*), Kálium: 321,6mg(16,08%NRV*), Réz: 0,613mg (61,3%NRV*), Magnézium: 151,8mg (40,98%NRV*), Mangán: 1,928mg (96,4%NRV*), Foszfor: 281,6mg (40,22%NRV*), Tiamin (B1 Vitamin): 0,445mg (40,45%NRV*), Tokoferol (E Vitamin): 8,617mg (71,8%NRV*), Cink: 2,857mg (28,57%NRV*), Linolénsav (Omega-3-zsírsav): 2,498g.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.